החדשנות שינתה את ההיסטוריה מאז ומעולם, ונקבת השילוח בעיר דוד – הנחשבת לפלא הנדסי של העולם העתיק – היא אולי הדוגמה הטובה ביותר לכך.

כשאנחנו שומעים את המילה "חדשנות" מיד עולים בראשנו דימויים צבעוניים של רובוטים מתוחכמים, מחשבי על, ובינה מלאכותית, אך החדשנות היא למעשה היכולת להמציא מחדש – מתוך הקיים. וזה קורה כבר שנים רבות מאוד.

מה הסיכוי שחוצבים משני צדי הסלע יפגשו באותה נקודה?

נסו לשער בנפשכם: נקבה חצובה בסלע לאורך יותר מחצי קילומטר, שהיא למעשה מפעל מים עתיק שנועד להעביר את מי מעיין הגיחון ממקום נביעתו מחוץ לחומות העיר, אל תוך השטח המבוצר של ירושלים.

הנקבה נחצבה בכלים ובטכנולוגיות שהיו קיימות לפני יותר מ 2,700 שנה!

נקבת השילוח

גם כיום היא פועלת באמצעות כוח הכבידה בלבד, כאשר הפרש הגבהים בין נקודת המוצא לנקודת הסיום הוא 33 ס"מ בלבד! אם חוצבי הנקבה לא היו מחשבים באופן נכון ומדויק את זווית החציבה, המים כלל לא היו זורמים בה.

אחד הדברים המפתיעים ביותר לגבי חציבת הנקבה הוא שהיא נחצבה בו זמנית משני הכיוונים, כך שבנוסף לחישוב הזווית הנכונה, שני צוותי החפירה היו צריכים להיפגש מתחת לפני האדמה ולחבר בין שני חלקי הנקבה כדי להשלים את העבודה!

חפירה ארכיאולוגית יכולה להיות גם לרוחב ולא רק לעומק…

הדוגמה העכשווית לחדשנות הטכנולוגית בעיר דוד מפתיעה ומרשימה לא פחות!

במשך אלפי שנים היה ידוע כי אל בית המקדש השני הובילה דרך מפוארת, מבריכת השילוח הנמצאת בעמק ועד לראש ההר. בדרך זו עלו עולי הרגל בשלושת הרגלים, אך עם חורבן בית המקדש נחרבה גם הדרך המפוארת ואבדה לעד בין שרידי השריפה העצומה. מאז, העיר המשיכה והתפתחה, נבנו בתים ונסללו כבישים מעל המקום בו עברה בעבר דרך עולי הרגל, ולא הייתה כל דרך לחפור ולהגיע אליה.

באמצעות טכנולוגיה הנדסית פורצת דרך – אשר זכתה במקום הראשון בתחרות בינלאומית של ITA Tunnelling, אליה הגישו מועמדות 170 פרויקטים שונים מ-54 מדינות – ובזכות שיתוף פעולה יוצא דופן בין מהנדסים וארכיאולוגים מהשורה הראשונה, נמצאה טכנולוגיה ייחודית המאפשרת לחפירה להתבצע באופן מאוזן, לאורכה של הדרך. למעשה, זו החפירה הארכיאולוגית הראשונה והיחידה בעולם, שנעשית מצד אל צד, ולא מלמעלה למטה. דבר זה מאפשר את חשיפת דרך עולי הרגל, מבלי לפגוע בעיר המודרנית שנמצאת מעל פני האדמה.

יצירתיות היא שם המשחק

השיטה כוללת קידוח של מספר צינורות מתכת מאסיביים היוצרים צורת קשת, ואליה מחוברת בריתוך מסגרת פלדה מאסיבית המעוגנת בחלקה התחתון בבטון. שיטה זו יוצרת את צורת הקשתות האופיינית לאתר החפירה של דרך עולי הרגל.

לאחר מכן, נעשה קיבוע נוסף באמצעות קורות פלדה מרותכות המחוזקות בבטון, ורק אז יכולים החופרים והארכיאולוגים לבצע את פעולות החפירה, התיעוד והרישום של כל הממצאים והוצאת העפר. לאחר מכן נשלח העפר לסינון נוסף, כדי למצוא חפצים קטנים יותר כמו מטבעות, תכשיטים ועוד.

The Pilgrimage Road עולי הרגל

החפירה בעלת המורכבות ההנדסית הזו נתקלה בקשיים יוצאי דופן, שעליהם התגברו החופרים והארכיאולוגים מרשות העתיקות באמצעות תושייה, יצירתיות, ושילוב של טכנולוגיות פורצות דרך, בדומה לעמיתיהם הקדומים – חוצבי נקבת השילוח.

כשיושלם הפרויקט, יוכל כל אדם שחפץ בכך לצעוד בדרך עולי הרגל במעלה ההר, ולחוות את ההתרגשות העצומה שחוו העולים לרגל בנקודת השיא של המסע הגדול ביותר בחייהם.

השראה מהעבר, מבט לעתיד

נוסף לחוויה של עלייה בדרך עולי הרגל והתפעלות מפריצת הדרך ההנדסית, המבקרים בעיר דוד יכולים ליהנות כבר היום מהשילוב של ארכיאולוגיה וחדשנות, ולבקר במגוון פעילויות שבהן נעשה שימוש בטכנולוגיה המתקדמת ביותר בעולם, ליצירת חוויה מרגשת שלעולם לא תשכח.

בין הפעילויות הללו ניתן למצוא את מופע הלילה "הללויה" – סרט אינטראקטיבי המוקרן על גבי עתיקות עיר דוד המשלב מופע מרהיב של מזרקות אש ומים בטכנולוגיה ייחודית. לצד מיצגים מרהיבים נוספים ברחבי האתר, ניתן גם לערוך סיור VR באמצעות משקפי מציאות מדומה ולחוות את ההיסטוריה, האגדות והדרמות הגדולות, כפי שלא ראיתם מעולם!