ערמות של "פסולת בינוי" ממעמקי הר הבית, השליך הוואקף המוסלמי במסגרת עבודות השיפוץ באל-אקצה. ארכיאולוגים אספו את "האשפה", והחלו למיין אותה בסיוע אזרחי. מידי יום נמצאים פריטים יקרי ערך – עדות אילמת לחיים היהודיים שתססו במקום.

גם היום, י"ז בתמוז, המועד שבו מציינים את תחילת חורבנם של ירושלים ובית המקדש – ממשיכים ארכיאולוגים לנבור בערמות של עפר ואשפה מובאות כמעט מדי יום מאזור הר הבית, ולמצוא עדויות יקרות ערך לחיים שהתנהלו כאן לפני למעלה אלפיים שנים ויותר.
הר הבית – מקום משכנם של בית המקדש הראשון והשני – נחשב כמקום הקדוש ביותר לעם היהודי. אך על אף חשיבותו הרבה, מעולם לא נערכו חפירות ארכיאולוגיות על ההר הנמצא בשליטת אנשי הוואקף המוסלמי. זאת עד לשנים האחרונות, אז החליטו אנשי הוואקף להרחיב את מתחם מסגד אל-אקצה בפינה הדרום-מזרחית של ההר, המכונה "אורוות שלמה".

עבודות השיפוץ הנערכות מחוץ לעינם הפקוחה של הארכיאולוגים, הביאו להוצאת טונות של "אשפה" – ערימות עפר שנשפכו באזור נחל קדרון. צחי דבירה (צווייג), סטודנט לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן, ששמע על המתרחש – נטל מהמקום מספר חרסים מתקופת הבית הראשון והשני, והביא אותם אל המרצה שלו באוניברסיטה, ד"ר גבי ברקאי.