הסל ריק
פרוייקט הסינון מתנהל זו השנה הרביעת בראשותם של ד"ר גבריאל ברקאי ויצחק צוויג, בחסות אוניברסיטת בר-אילן, במימון עמותת אלע"ד ובסיוע רשות הטבע והגנים.
בצד הפנים של המטבע מופיעים ענף עם שלושה רימונים וכתובת בכתב העברי העתיק-"ירושלם קדשה" (ירושלים הקדושה), ובצד הגב מופיעים גביע העומר והכתובת "חצי השקל", מטבעות מחצית השקל שימשו לתשלום מיסי המקדש והחליפו בימי המרד הגדול את השקלים הצוריים-מטבעות אלה כנראה נטבעו בהר-הבית עצמו על ידי שלטונות המקדש. מס מחצית השקל למקדש מבוסס על הנאמר בספר שמות, בפרשת "כי תישא" (ל' יא-טו) על כל יהודי היה לשלם חצי שקל למקדש בכל שנה. המטבע שנתגלה נשתמר היטב, אך למרות זאת הוא פגום מעט מהשריפה, כנראה זו שגרמה לחורבן המקדש השני בשנת 70 לסה"נ. זוהי הפעם הראשונה שבה נתגלה מטבע כזה שמקורו בהר-הבית עצמו. מטבעות דומים נתגלו בעבר במטמונים בסביבתה הקרובה של ירושלים, ובחפירות ברובע היהודי וכן בחפירות מצדה, אך הם נדירים ביותר בחפירותיה של ירושלים.
בפרוייקט הסינון נתגלו עד עתה כ-3500 מטבעות עתיקים, שזמנם למן ראשית טביעת המטבעות בתקופה הפרסית ועד לתקופה העותמנית. המטבע שנתגלה עלה בעבודתו של מתנדב-עומר יערי בן 14 מנוה דניאל.
בעבודות הסינון נתגלה מטבע נוסף, יפה במיוחד שנטבע על ידי אנטיוכוס הרביעי אפיפאנס (163-175 לפנה"ס) שכנגדו פרץ המרד של החשמונאים. מרד זה הביא לטיהור המקדש בידי החשמונאים לאחר שאנטיוכוס שדד את אוצרות המקדש והנהיג בו פולחן זר. על המטבע נראה דיוקנו של אנטיוכוס המלך הסלווקי. הר הבית היה המוקד של אירועי המרד החשמונאי ומכאן חשיבותו של המטבע, שנתגלה בעפר שהוצא מהר הבית.
אירועי המרד החשמונאי וחנוכתו מחדש של המקדש בידי יהודה המכבי הם הרקע ההיסטורי שמאחורי חג החנוכה שאותו נחגוג בקרוב.