פרויקט החפירות הארכיאולוגיות במסגרתו נחשפת בימים אלה "דרך עולי הרגל" בגן הלאומי עיר דוד בירושלים, זכה במקום הראשון בתחרות המינהור והחללים התת קרקעיים הבינלאומית שמקיים ארגון המינהור העולמי מידי שנה. לתחרות הגישו השנה את מועמדותם לא פחות מ-170 פרויקטים שונים מ-54 מדינות.

"דרך עולי הרגל" שימשה כרחובה הראשי של ירושלים הקדומה בימי בית שני לפני כ-2000 שנה ועליה צעדו עולי הרגל בדרכם אל המקדש. אורכו הכולל של הרחוב שחיבר בין בריכת השילוח בדרום עיר דוד ועד למרגלות הר הבית, הוא 600 מטרים ורוחבו כ-8 מטרים. עד כה נחשף חלקו הדרומי של הרחוב באורך כולל של כ-400 מטרים. הרחוב המפואר רוצף בלוחות אבן גדולים – כמקובל בבניה מונומנטאלית ברחבי האימפריה הרומית וחשיפתו מתקיימת בימים אלה על ידי ארכיאולוגים של רשות העתיקות.

שלל הממצאים שהתגלו עד כה במהלך החפירה ובהם שרידי חנויות, מטבעות ומשקולות, מעידים על המסחר שהתקיים ברחוב.

מכיוון שמדובר בחפירה תת קרקעית, מעורבים בתהליך החפירה גורמים הנדסיים ונעשה שימוש בקונסטרוקציה רבה שנועדה לאפשר חשיפה בטוחה של הרחוב.

ארגון המנהור העולמי הכריז כי במקום הראשון בתחרות זכה פרויקט החפירות בעיר דוד, תחת ניהולו ההנדסי של מהנדס הפרויקט, וחבר במדור הצעירים באיגוד המהנדסים, גלעד פריימן.

לדבריו של פריימן, "מדובר בפרס האוסקר של עולם המינהור והעובדה שזכינו במקום הראשון מרגשת אותי מאד גם ברמה האישית וגם ברמה הלאומית. כשיגידו בסוף שאני הייתי חלק מהפרויקט שזכה לחשוף את דרך עולי הרגל בעיר דוד- זה בשבילי שווה הכל. הזכייה שהתרחשה בסוף השבוע, היא ההכרה הבינלאומית לעבודה שאנחנו עושים מידי יום בשטח". לדבריו, "אני חושב שהפרויקט הזה אמור להיות בינלאומי, לקרב לבבות ולהביא שלום. מה שאנחנו חושפים פה זו ההיסטוריה של כולם ואני חושב שגופים מכל העולם צריכים לקחת בו חלק. זו לא זכייה פרטית שלי אלא של כל מי שלוקח חלק בפרויקט החשוב הזה: בראשם עיר דוד, רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים, וכמובן המשרד בו אני עובד- גרושקו מהנדסים".

בנימוקי הזכייה, התייחסה ועדת הפרס לעובדה שמדובר בפרויקט ייחודי העושה שימוש ביצירתיות ובאמצעים פורצי דרך בתחום ההנדסה והארכיאולוגיה.

The Pilgrimage road dig. Photo by: Koby Harati