כנס מחקרי עיר דוד ה-25  התקיים ב-04.09.24. תודה שהגעתם!

מעבר להיותו מספר השעות ביממה, ל-24 יש גם כמה ייצוגים משמעותיים ביהדות, ובאופן כללי הוא נחשב למספר חשוב וסמלי. השנה זכינו לקיים את כנס מחקרי עיר דוד ה-24 – ציון דרך מיוחד ובהחלט חשוב וסמלי, בהשתתפות כ-600 איש.

גם השנה התכנסו בגן הלאומי עיר דוד מיטב המרצים והארכיאולוגים, כדי למסור את הרצאותיהם המרתקות בנושאי ארכיאולוגיה וחידושים בחקר עיר דוד וירושלים הקדומה. הפעם עמד הכנס תחת הכותרת "סודות ירושלים ברומא", כשבמוקד הייתה הרצאתו של ד"ר יובל ברוך, סמנכ"ל ארכיאולוגיה ברשות העתיקות ומרצה באוניברסיטת חיפה, בנושא חידושים בחקר הקטקומבות היהודיות בוילה טורלוניה ברומא.

במהלך הרצאתו שיתף ד"ר ברוך ברשמיו מן המחקר המקיף שערך יחד עם צוותו במערות הקבורה הייחודיות הנמצאות בבירת איטליה, שבהן התגלו ציורים של סממנים יהודיים כמו מנורה, ארבעת המינים, הכתובת "בית כנסת" ועוד. מערות אלה מעידות על פעילות ענפה של הקהילה היהודית ברומא, שהורכבה מיהודים שגלו לשם לאחר חורבן הבית השני.

חוויה מרגשת ויוצאת דופן

לקראת הכנס הוקמה בכניסה לעיר דוד תערוכה ייחודית שמדמה את מערות הקבורה. התערוכה איפשרה למבקרים הרבים הצצה נדירה לאיורים המרהיבים ולמערות המרתקות, דבר שאינו מתאפשר אפילו למבקרים ברומא עצמה. התגובות הנלהבות לתערוכה מספרות על חוויה מרגשת ויוצאת דופן.

נוסף להרצאה על הקטקומבות, נהנו המבקרים ממגוון הרצאות נוספות. פרופ' יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב הציג עדויות חדשות לכלכלה ופולחן שהתגלו בחפירות חניון גבעתי, ובהן תעלות מסתוריות שמילאו תפקיד כלכלי חשוב אך השימוש המדויק שלהן נותר בגדר תעלומה.

ארכיאולוגים נוספים מרשות העתיקות שיתפו גם הם במחקריהם האחרונים. נריה ספיר נתן סקירה עדכנית על מצב החפירות בעיר דוד נכון לשנת 2023, ד"ר עומר עבאדי שיתף עדויות ארכיאולוגיות חדשות לאירועי העלייה לרגל במטמנת האשפה של עיר דוד, וארי לוי סיקרן עם הרצאה בנושא חידתה של בריכת הדגים שנחשפה בעיר דוד.

מסיירים ונהנים

את האירוע הנחה ד"ר אייל מירון, שגם שימש כאוצר התערוכה שהוצגה בכניסה לעיר דוד. נוסף למירון נשאו דברים מר אהרן הורוביץ – ראש מכון מגלי"ם, מר אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות, וגב' רעיה שורקי – מנכ"לית רשות הטבע והגנים.

עוד לפני שהכנס החל, המבקרים זכו להשתתף במגוון סיורים בהובלת מדריכי עיר דוד. בסך הכל יצאו לדרך 32 סיורים, בהם השתתפו מאות אנשים. בין היתר סיירו המבקרים בדרך עולי הרגל, בחפירה הארכיאולוגית החדשה בבריכת השילוח ובגיא בן הינום, והתרשמו מהממצאים והתגליות, כמו גם מהחידושים בני ימינו.