ביולי האחרון התקיים במלון רמת רחל כנס עיוני נוסף של מכון מגל"ים, מבית עיר דוד. כנס חווית לימוד ירושלמית, שמיועד לשוחרי ידע ואוהבי ירושלים, עסק במגוון נושאים הנוגעים לירושלים הקדומה וירושלים בכלל. אספנו מקבץ של הרצאות בולטות שהתקיימו באירוע.

הרב ד"ר בני לאו: "לכל עיר יש רגע הולדת״ – הולדת ירושלים של מעלה

הרב לאו הוא ראש מיזם לימוד התנ"ך "929", איש חינוך שלימד ומלמד במוסדות שונים ומגוונים, כותב ומרצה. הוא בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת בר אילן, ועבודת הדוקטורט שלו עוסקת בשיטתו ההלכתית של הרב עובדיה יוסף. במשך 18 שנה הוא שימש כרב בית כנסת וקהילה בירושלים. דודו הוא הרב ישראל מאיר לאו, לשעבר הרב הראשי לישראל.

בהרצאתו דיבר הרב לאו על רגע הולדתה של ירושלים הבירה, שעורר טלטלה גדולה סביב המתח בין מלכות שמים ומלכות הארץ. הוא סיפר כיצד דוד המלך נדרש למצוא את האיזון שבין שמים לארץ, ולשרטט לכל הדורות שאחריו את תבנית החיבור של ירושלים – שהיא תמיד שניים.

הרב בני לאו

שרה ברנע: סיפור "המצבות האילמות" של חללי פעולות האיבה הקבורים בהר הזיתים

לאחר שנים רבות בתפקידי הוראה במערכת החינוך, הצטרפה שרה ברנע לצוות ההדרכה בעיר דוד והפכה במהרה למורת דרך בכירה. ברנע עוסקת רבות במחקר אודות ההיסטוריה של הר הזיתים, ושותפה לחשיפתם של עשרות סיפורים מרתקים אודות הקבורים בבית העלמין העתיק.

בהרצאתה דיברה ברנע על נפגעי פעולות האיבה מירושלים והסביבה שנרצחו לפני קום המדינה, ומצבותיהם נהרסו בתקופת השלטון הירדני. שנים רבות המצבות נותרו עלומות ואילמות למרות שהיה ידוע מי קבור מתחתן, עד שבשנים האחרונות הן זכו לפעולות שיקום ביוזמת עיר דוד. ברנע סיפרה בהרצאה מעט מהסיפורים שנותרו שנים רבות במעמקי הקבר, והסבירה מדוע נשכחו המצבות לאורך זמן כה ממושך.

ד"ר חגי משגב: איך מפענחים ואיך לא מפענחים כתובות עתיקות

ד"ר משגב הוא מרצה למקרא ולימודי ארץ ישראל באוניברסיטה העברית, במכללת הרצוג ובמכללת גבעת וושינגטון. הוא עוסק במיון ובחקר של כתובות ותחריטי סימנים ואותיות, ובחקר הכתב והתפתחותו הגרפית. באמתחתו כמה חשיפות וגילויים מרתקים, ובהם חשיפת החרס הקדום ביותר הכתוב בשפה העברית.

בהרצאתו הציג ד"ר משגב מספר דוגמאות לקשיים שיש בפענוח כתובות עתיקות, וסיפר על הצלחות וכשלונות בתחום זה. את דבריו תיבל בסיפורים מפורסמים יותר ומפורסמים פחות אודות פענוח כתובות עתיקות.

ניצן שלום: בין זיכרון למציאות – חידושים בהבנת חורבן העיר בידי הבבלים

ניצן שלום היא דוקטורנטית בחוג לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב. בעבר היא ניהלה שטחי חפירה בתל עזקה ובחניון גבעתי שבעיר דוד, ובמסגרת עבודת הדוקטורט שלה היא חוקרת את חורבן ירושלים בידי הבבלים.

בהרצאתה הציגה שלום מחקר שבוחן מחדש את השכבות שנותרו מאירועי החורבן הבבלי, ומציע שחזור מפורט יותר של אופי החורבן בחלקי העיר השונים, הגורמים השונים שהשפיעו על העדויות הארכיאולוגיות שנותרו והשלכות האירוע על החיים בעיר.

ניצן שלום

תמר הירדני: דברים שלא ידעתם על שער יפו

תמר הירדני, בעלת תואר שני בלימודי ארץ ישראל ומדעי היהדות, היא מורת דרך ותיקה, שכתבה כמה ספרים בנושאי ארץ ישראל וירושלים. בשנים האחרונות היא עוסקת במחקר, בכתיבה ובהדרכת סיורים בנושאים אלה.

בהרצאתה, סיפרה הירדני על חידושים וגילויים בשער יפו, שהוא אמנם אחד האתרים הכי מתויירים בירושלים, אך רבים לא יודעים אודותיו פרטים בסיסיים. בין היתר היא גילתה לשומעים מהו המשולש המוזר החרוט על השער, מהו הפסוק המשובש המשובץ בו, למי באמת פרצו את קטע החומה שלידו, האמנם מי שקבור לידו אלה שני מהנדסי החומה ועוד.

להרחיב אופקים

נוסף להרצאות התקיימו גם סיורים מודרכים בהובלת מיטב מדריכי עיר דוד. הסיורים עברו בנקודות שונות המספרות את סיפורה של ירושלים לאורך הדורות – כל אחת מהזווית הייחודית שלה. אחד הסיורים אף עסק בחידושים הקרובים, ובגולת הכותרת שבהם – הגשר התלוי בגיא בן הינום שנפתח לקהל הרחב.

המתחם שבו התקיימו ההרצאות נגיש לאנשים עם מוגבלויות, כך שכולם יכולים ליהנות מהכנס ללא קושי.

אז אם ברצונך להחכים עוד במגוון נושאים הקשורים לירושלים, ולהרחיב את ידיעותיך על עיר הבירה – מקומך איתנו בכנס. ההרצאות, שבוחנות סוגיות שונות הקשורות לירושלים מהיבטים רחבים מעולמות ההיסטוריה, התנ"ך, הארכיאולוגיה, השירה והספרות, צפויות להיות חוויה ערכית ומשמעותית עבורך. נתראה בכנס הבא!