מדובר בשבר של קערה מהתקופה הביזנטית ועליו חריטה של מנורה בעלת שדרה מרכזית שממנה יוצאים שלושה קנים מכל צד, ובסופם סימן של אלומת אור.

הממצא המרתק נחשף לפני כשלוש שנים במהלך עבודות סינון העפר המתקיימות בגן הלאומי עמק צורים. בראשית הדרך סברו החוקרים כי מדובר בחריטה של צמח, אולם בימים האחרונים, ככל שנחקר הממצא באופן מעמיק יותר, גוברת הסברה כי מדובר בשירטוט של מנורת המקדש.

חרס עם חריטה של מנורת המקדש

"מה שמעניין במנורה הזאת, בשונה מרוב המנורות שאנחנו מכירים בארכיאולוגיה מהעולם הביזנטי ומתקופת בית המקדש השני ששם הקנים עגולים, במנורה הזאת אפשר לראות שהקנים נטויים בזווית אלכסונית הצידה, מה שיוצר צורה של מנורה משולשת". מסביר הילל, ארכיאולוג בכיר בפרוייקט הסינון. לדבריו, "הדבר הזה הוא כנראה קודם כל בגלל העובדה שקל יותר לחרוט בקו ישר מאשר בצורה עגולה במיוחד כשחורטים באופן ידני על חרס, אבל אי אפשר להתעלם מהעובדה שהרמב"ם סובר שהמנורה היתה בצורה הזאת ולא בצורה העגולה שנפוצה יותר בעולם הארכיאולוגי".

חרס המנורה מצטרף לשורה ארוכה של ממצאים מרתקים שנמצאו במהלך השנים האחרונות על ידי ארכיאולוגים כמו גם ילדים ומבוגרים שהשתתפו בפרוייקט סינון העפר בגן הלאומי עמק צורים. 

בין הממצאים שסוננו בפרוייקט: טביעת חותמו של המלך חזקיהו שנחשפה על ידי ד" ר אילת מזר בשבוע שעבר, חותם מתקופת המלכים דוד ושלמה (המאה העשירית לפני הספירה) שנמצא על ידי ילד בן 10 מרוסיה שהגיע עם משפחתו לביקור בישראל, כמו גם ראשי חיצים ושלל מטבעות. 

הגן הלאומי פותח את שעריו בפני הקהל הרחב ומזמין את הציבור להגיע לפעילות חנוכה חוויתית ומהנה. פרטים נוספים על הפעילות ניתן לקבל בטלפון 6033*