חודש תמוז הוא החודש בו מציינים את חורבן בית המקדש. הר הבית הוא המקום ששכנו בו בית המקדש הראשון והשני והוא המקום הקדוש ביותר לעם היהודי. על אף חשיבותו הרבה מעולם לא נעשו חפירות ארכיאולוגיות על ההר עד לאירוע בו אנשי הוואקף הגדילו את מתחם מסגד אל אקצה בפינה הדרום מזרחית של ההר המכונה אורוות שלמה, את העפר מהמקום שפכו אנשי הוואקף בנחל קדרון.

סטודנט לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן בשם צחי דבירה (צוייג) ששמע על המתרחש נטל מהמקום מספר חרסים מתקופת הבית הראשון והשני וניגש אל המרצה שלו באוניברסיטה ד"ר גבי ברקאי שמספר ל Ynet "הדבר הזה התחיל להתגלגל  ואחרי שהבנתי את החשיבות פתחנו בפרויקט סינון של עפר מהר הבית בעמק צורים שנמשך כבר 8.5 שנים "במרוצת השנים נמצאו ממצאים חשובים ונדירים מבית המקדש דבר שמחזיר את ההיסטוריה למציאות"  כפי שד"ר גבי ברקאי מסביר "הר הבית הוא ליבו של עם ישראל, כאשר מהר הבית אין מידע ארכיאולוגי ולכן כל פיסת מידע היא חשובה".

כיום מגיעים מכל רחבי הארץ אל פרויקט סינון העפר מהר הבית צעירים לצד מבוגרים שעוסקים בסינון העפר מהר הבית.אנשים שעד לחוויית הסינון קראו על חורבן בית המקדש בספרים ושזה היה נראה להם כדבר רחוק מרגישים כאילו חזרו אחורה בזמן. מידי יום מתגלים ממצאים חדשים אשר שופכים אור על זמן הבית הראשון והשני ומהווים עדות אילמת לתקופת זוהר של העם היהודי.

המטרה של המקום מסביר צחי דבירה (צוייג) שעובד כיום בפרויקט הוא "לתת משמעות לדברים שלכאורה נראים חסרי משמעות" ומסביר "אנשים לא מבינים על מה אנחנו עמלים כל כך ובטוחים שאנחנו מחפשים זהב אבל כשמסבירים להם שבעפר הזה טמונה ההיסטוריה של העם היהודי זה משדר עוצמה וחשיבות שלא תסולא בפז"

הראל אברהמי מנהל האתר: "החוויה הזאת היא לא רק חוויה רוחנית ומיסטית היא חוויה בידיים ברגע שאתה מחפש אתה מרגיש את ההיסטוריה בידיים" וזאת המטרה "שלא רק יקראו על ההיסטוריה אלא גם ירגישו אותה"