ערוץ הנחל הקדום, שפעם היה מלא במים, מהווה גבולה המזרחי של שלוחת עיר דוד הצרה, והוא משמר בתוכו לא מעט תגליות ופרקי היסטוריה מהעבר הרחוק והקרוב.

בחלקו הצפוני של עמק הקדרון, בסמוך לבית העלמין בהר הזיתים, שוכנות מערות קבורה ומצבות אבן עתיקות, ובהן יד אבשלום, קבר בני חזיר וקבר זכריה. מעניין לדעת שבהר הזיתים עצמו נטמנו דמויות מופת כמו הנרייטה סולד, ש"י עגנון, מנחם בגין, פנחס רוטנברג, הרב קוק ועוד.

נחל הקדרון וקבר אבשלום
נחל הקדרון וקבר אבשלום

עתיק מימי קדמונים

מעיין הגיחון הנובע למרגלות עיר דוד, על גדתו המערבית של נחל קדרון, שימש כמקור המים המרכזי של העיר עוד בתקופה היבוסית. בימי קדם, מפלס ערוץ הקדרון היה עמוק בהרבה מזה כיום, ומי הגיחון נבעו בגובה של מטרים אחדים מעל קרקעית הנחל וזרמו אליו.

לקראת סוף המאה ה-19 חשפו החוקרים הגרמניים קונרד שיק והרמן גותה את התעלה הכנענית הקדומה שהובילה מים ממעיין הגיחון דרומה אל עבר שטחי החקלאות בנחל הקדרון. תעלה זו הייתה חלק ממערכת המים הקדומה של ירושלים. בצדו המערבי של נחל קדרון התגלו על ידי הארכיאולוגית הבריטית קתלין קניון שני קירות ביצור מתקופות שונות – העתיק מביניהם מתקופת הברונזה התיכונה (המאה ה-18 לפסה"נ) והשני מימי הבית הראשון.

מעיין הגיחון. צילום: מקס ריצ'רדסון
מעיין הגיחון. צילום: מקס ריצ'רדסון

פארק התנ"ך הגדול בעולם

היום עמק הקדרון הוא חלק מגן לאומי "סובב חומות ירושלים" של רשות הטבע והגנים. הגן כולל את עיר דוד, גיא בן הינום, עמק צורים, חומות העיר העתיקה, שערי חולדה וחפירות העופל, וניתן לכנותו "פארק התנ"ך הגדול בעולם".

החל משנת 2006 פועל בקצה עמק הקדרון מרכז המידע של עיר דוד בהר הזיתים. המרכז מספק שירותי מידע על אתרי הר הזיתים ועל בית הקברות, ובאמצעותו ניתן לקבל סיוע באיתור קברים ושמות נקברים.

מרכז המידע בהר הזיתים .צילום: אליהו ינאי
מרכז המידע בהר הזיתים .צילום: אליהו ינאי

פריחת הפרגים המרהיבה

מדי שנה לקראת האביב, מבצבצים מהקרקע אין ספור פרגים הממלאים את ערוץ הקדרון במרבדי פריחה אדומה ומרהיבה.

בשנים קודמות התקיימו בימי שישי, לאורך כל תקופת הפריחה, סיורי פריחה מיוחדים שיוצאים מעיר דוד אל מאהל האירוח בקדרון.

במקום התקיימו פעילויות וסדנאות לכל המשפחה, כמו לדוגמה סדנת שזירת פרחים וצילומי מגנטים ובסיום ארוחת ניגובים אותנטית וטעימה במאהל אירוח קדום.

גם היום ניתן לבקר במונמנטים אדירי הממדים המפארים את ערוץ הקדרון, שזכו לכינוי "הפטרה של ירושלים" ונחצבו בסלע ההר לפני אלפי שנים.

לאורך השנה מתקיימים אירועים שונים בעמק הקדרון. בתקופות שונות יושב נגן בסמוך ליד אבשלום ומקבל את פני המבקרים, ומעת לעת נערכים במקום ערבי שירה סביב אירועים נבחרים במעגל השנה.