נר שמן תמים מסוף תקופת החשמונאים (בן כ-2,000 שנה) שהשתמר בשלמותו התגלה בחפירות הארכיאולוגיות שמקיימת רשות העתיקות בעיר דוד שבגן הלאומי סובב חומות ירושלים. במסגרת החפירות, נחשפת דרך עולי הרגל- רחובה הראשי של ירושלים הקדומה מתקופת בית המקדש השני. במהלך החפירה, התגלה לאחרונה נר שמן עשוי חרס, מעוטר בדגמים גאומטריים. על חרטומו של הנר מופיע עיטור צמחי, ככל הנראה ענף ועליו עלים.מדובר בנר טיפוסי למאה הראשונה לפני הספירה – שלהי השלטון החשמונאי בסוף תקופת הבית השני.

הארכיאולוגית ריקי זלוט הר-טוב, מספרת על רגע הגילוי

"אני זוכרת שישבתי ליד השולחן של הארכיאולוגים ואחד העובדים הגיע אלי עם משהו מוסתר בין הידיים ואמר לי: 'תנחשי מה מצאתי!' ואז הוא פתח את הידיים והראה לי נר שלם. ממש התרגשתי". מספרת הארכיאולוגית ריקי זלוט הר-טוב, מנהלת שטח מטעם אל עיר דוד (אלע"ד).

נר חרס
צילום: קובי הראתי

לדברי מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, הארכיאולוג ארי לוי, "נרות אלו שימשו למגוון שימושים – החל משימושים יומיומיים פשוטים כגון תאורה של מבנים, תאורה של הרחוב, וכלה בשימושים טקסיים דתיים כמו נרות שבת ונרות חנוכה". לדבריו, "בהמשך המחקר, נרוקן את תוכנו של הנר ונבדוק באיזה סוג של שמן השתמשו כדי להדליקו".

זלוט הר-טוב מוסיפה כי, "אנחנו רגילים למצוא רק שברי חרסים וחלקי נרות, אבל למצוא נר שלם זה לא דבר שקורה כל יום וזה מאורע מאד מרגש".